Rekonstrukci kabátce se mnozí z nás určitě nevyhnou, proto zkusím o tomto oděvu stručně něco napsat. Předem upozorňuji, že ve studování kabátců a odívání jsem zatím začátečník.
Kabátec byl krátký, vypasovaný oděv, který se mnohdy upravoval vycpáváním především na hrudi, nebo se vycpával celý, aby postava měla lepší siluetu a oděv lépe přilnul k tělu. Aby bylo možné těsný kabátec obléknout, byl zepředu zapínán nejčastěji na knoflíčky. Mravokárci jako např. Jan Hus a Beneš Krabice z Veitmile kritizovali tento oděv jako necudný, že odhaluje zadek a že je na něm knoflíků na několikaset. Dále mravokárci zle komentovali, že nositelé tohoto oděvu kvůli jeho těsnoti se nemohou ohnout před bohem, že vypouklá hruď je jako ženská ňadra atd. Kabátce a obecně vypasovaná móda došla v Čechách až k extrémním projevům. V popravčí knize pánů z Rožmberka jsou časté zmíňky o nošení kabátce i venkovskou populací. Co se týče rukávů, používaly se těsné, zapínané od lokte na knoflíčky, ale také jsem našel u kabátců rukávy pytlové a zvonkové.
Popravčí kniha pánů z Rožmberka
V jedné vsi podlé pranéře vzali sukni, kabátek, a kuklu.
Vzali jednomu muži, klok, kabátec, sukni, a kuklu
Vzali jednomu muži opásánie, kord a XX grošóv, klok, kabátec a kuklu.
Ukradli jsme Janovi Plášť sukni černů a kabátec a to jsme prodali za 1 a půl kopy, a mě se dostalo VI grošóv.
Pobral z jeho komory kabátec, košili, dvě sukni, šesterů obuv, podkolenky, kopice, truhlici.
A pár vyobrazení.
Přílohy: |
1%20(56).JPG [ 99.48 KiB | Zobrazeno 8559 krát ]
|
1 (35).JPG [ 231.94 KiB | Zobrazeno 8559 krát ]
|
1 (14).jpg [ 22.68 KiB | Zobrazeno 8559 krát ]
|
_________________ Lepší vládnout v pekle, než sloužit v nebi.
|