Truksa píše:
Jako slavností oděv pro tvou postavu si přectavuji např tyto.
Věřím a doufám, že tvůj návrh iluminace byla legrace!
Děkuji páni za zhodnocení, v něčem s vámi souhlasím ale v něčem taky ne.
Truksa píše:
Oděv slavností a civilní je dobrej tak na měšťana. Když už vlastníš okolo 20 vesnic, tak by tvůj civilní oděv měl být bohatší.
Nejprve bych poděkoval za přirovnání k měšťanovi. Ale dovol abych ti řekl že v dalším tvrzení už se velmi mýlíš. Ekonomická situace mě jměním staví na úrověň středně movitého měšťana, což v první pol.15 stol. bylo velkým jádrem sporů a půtek zejména u nás v oblasti Jihlavy (např. LP 1402 - útok šlechty na Jihlavu). Vice o měšťanech a jejich hospodářství v:
(Středověké město v Čechách a na Moravě / František Hoffmann. -- Vyd. 1., (Celkově 2., rozš. a upr.). -- Praha : NLN, Nakladatelství Lidové noviny, 2009. -- 712 s. : il., mapy, faksim. ; 21 cm. -- (Česká historie ; sv. 20) ISBN 978-80-7106-543-2 (váz.) : Kč 499,00) - což mimochodem pánové je skvělá kniha, která rozhodně stojí za pořízení!!!!!!!
Takže plně souhlasím s Mahyho názorem.
A právě proto mám zvolený střihy a látky právě z toho z čeho mám. Oba dva kabatce (honosný, civilní) jsou střiženy dle Medieval Tailors Assistant (mohu poslat, ale je myslím volně stažení na ulož.to)
Odmítám vypasováné či vycpáváné kabátce. Mezi nobilitu se nedostanu už z prostého důvodu že jsem zapsán v smolných kniháh a tudíž ke dvoru ani nepáchnu a Jihlavě a Jemnici se obloukem vyhýbám. Vypasované kabátce jsem neviděl nikde než u nobility (což nejsem) Každopádně když mě přesvědčíš o opaku rád změním názor. což ještě neznamená že se touto modou budu striktně řídit.
Zdobnější pás než mám nyní, už asi neseženu leda že bych objdenal novinky z Ukrajiny - veškeré repliky dodává Kvasnička a jsou doloženy.
boty modní - souhlasím, chci už jen z pohodlnosti při nazouvaní a vyzouvání.
- mám vyhlídnuté
Tašvici - vlastním dosti honosnou a doloženou
varlatovou dýku - nemám, nicméně mam jinou, a myslím, že neexistuje pouze varlatová...
Pytlík píše:
...ale už mi dlouho leži v žaludku ten tvuj šedozelenej kostym s knofličkama...
protože kdyz se vedle sebe postavíme, tak by melo byt vidět že ty jsi "drobný moravský šlechtic" a já ještě pořad jen nejnižší neurozenej co v družině máš, a nejsem si jistej jestli to poznat je...
Jsem rád, že si uvědomuješ své postavení, a věř mi že to poznat je.
Ty máš svchní surcotes zatímco já mám doublets.
Ty máš tuniku z prostého lnu zatímco já z barevného a s vyšíváním
Já mám zdobenej pásek zatímco ty prostý
Já mám miparti zatímco ty máš jednobarevný nohavice
Ty máš prostou kapuci, ja honosnou s našitými perlami
Coif mame stejnej ale to bruchy taky
Coif nikdy ani jinej nebude
Pytlík píše:
ten chaperon ještě pořad není chaperon
Já teda nevím, kde ty bereš střihy na chaperon, ale tenhle mám taky doloženej. A to že dle tvého názoru nemám vycpanej prstenec kolem hlavy molitanem nebo jiným svinstvem (jak je to u mnohých), ale jen stočenej, mám samozřejmě podložený iluminačně - rád přepošlu.
Veřím, že jsou to dostatečné indicie pro poznání rozdílu mezi urozencem a neurozeným ... aspoň pro člověka, kterej se tomu trochu věnuje.
co se týče zbroje jestli dřív ruce nebo nohy vycházím z logické úvahy co potřebuji v bitvě víc chranit a proto je tato polemika bezpředmětná.
Jinak to prosím neberte tak že bych nebyl vděčný za vaše připomínky , naopak jsem rád že v mnohém se shodnem. A věřte, že na své postavě hodlám stále pracovat. Také doufám že si mnozí co tak neučinili vezmete příklad a svou kůži dáte také na trh založením svého vlákna.