Stáhl jsem to z našeho fóra a myslím,že není od věci to dát sem. Nechť je to k užitku.
Co jsme doposavad nabádali, tak zhruba platí toto: Jídlo se jí lžicí, nebo levou rukou (pravou se do něj nehrabe tou se utírá zadek) Mezi znak dobré výchovy patří uchopit sousto třemi prsty levé ruky, po té co jsem si je odkrojil pravačkou. Vidlička je porcovací záležitost (obvykle je velká), kterou se přidržuje celých kus např. pečeně při krájení a servíruje se na talíře stolujících. Napichovátko se mi nepodařilo doložit a předpokládáme, že to je spíše mylně interpretovaná ocílka na broušení nože. Skladba jídla a odpovídá těmto nástrojům. Každý má obvykle své jídelní náčiní ,pohárky a nádobí,které si průběžně čistí pečivem. Je dobré mít ubrousek. Případně složí jako ubrousek delší ubrus když je na stole, tak se dá konec rovnou do klína a ze spodu se do něj utírají ruce. Znakem slušnosti je ho nezašpinit příliš. Ruce se mohou během jídla mýt v nádobě s vlažnou vodou. Párátko se používá a je často kovové a patří k jídelnímu náčiní dotyčného. Neslušné je šťourat se v puse nožem, hlasitě říhat, mlaskat a krást lepší sousta sousedům z talíře. Dále se opírat o lokty na stole, chytat blechy a před pitím si neotřít ústa. V Německu a Evropě se připíjí, v Čechách obvykle ne, zde každý pije jak mu nosí. Sůl se nabírá nožem, nikoliv prsty - je stále cenná.
|