Přátelé nedá mi to abych zde neshnul svůj zážitek z výše zmiňované akce:
Na úvod: Na Modřicích jsem vždycky v letargii. Ale letos jsem to celkem překousl, jednak jsem byl na to připravenej , jednak jsme si z toho dělali srandu a taky jsem navštěvoval jen vybraný skupiny.
Člověka to co tam vidí a zažije jistým způsobem motivuje k větším výkonům.
Brno je doslova přecpaný takovejma skupinama co jsem nikde jinde neviděl.
Je to bašta keckařů a největší výskyt těchto skupin je právě na Modřicích a Miroslavy.
O bitvě : Zákaz tyčovek degradoval celou akci na pouhé mečikaření. Což nemám rád! Nebyli formace , nebylo vedení, nebylo nic. Nesmyslné přesuny a nezajištěná koordinace nás pak nutila se přesouvat jak hadr na holi a v celkovém obrazu z pohledu dívaka jsme museli vypadat jak drůbež rozptýlená po dvoře. Nemluvě o nedostatčném vybavení některých účastníků. Jednoho takovýho jsme potkal, na hlavě měl kroužkovou kapuci, na sobě kroužkovku bez prošívky a jediné co držel v ruce (v obou) byl měč. Štítem jsem si pokryl "geniálně" vedený sek na mou hlavu čímž se mi odkrylo celé jeho tělo a já svým kladivem přemýšlel
KAM ho mám ťuknout! Samozřejmě že jsem úder zbrzdil což pro mě bylo neuspokojivé a z diváckého pohledu (dívaci byli ode mne cca 2 m) to muselo vypadat komicky. Nehledě na to že po celou dobu tohoto útok jsme si tam mohl dělat co chtěl, protože tam nebyli tyčovky aby mě nedovolili se ani pohnout. Celková bilance bitvy 5 zraněných a ošetřovaných z toho 2 - 3 na pohotovosti, pak vede k zamyšlení o dostatečném vybavení některých účastníků. Ale to je na organizátorech...
O táboře: Jedinečný prostředí které má Jaryn z Carpe Diem (pořádající skupiny) k dispozici má velký potenconál. Navíc mu město Modřice jde na ruku a pro něj není problém se domluvit na vysekavání a údržbu celého areálu. Mluvil jsme s ním před odjezdem zda někdy uvažuje o rozdělení dobového a nedového tábora, což stryktně zamítl. Chápu ho! On sám není svým zaměřením tolik zažranej do dobovosti je to scénik, takže jak řekl svými slovy nemá rád kastování. Což dle mého názoru škoda. Myslím, že tam mohl vzniknout pěkný dobový tábor. Pár skupin tam mělo ucházející vybavení avšak celkový dojem nakonec degradovaly všude roztroušené keckoidní kopule. Vidět jak u ohně uprostřed hejna igluček sedí na karimatce hejno postpubertalních kluků a hned vedle stanující družina pana Vilema Bavora je natolik do očí bijící, že snad povede k tomu, aby se méně vybavení trochu zamysleli a motivovalo je to k lepší vybavenosti.
Celkový dojem: Už jsem rezignoval na to abych od této akci něco očekával. Od toho zde jsou jiné akce (Zbořeňák, Uhrovské putování...) takže nebudu tuto akci hodnotit příliš přísně. Byl to víkend strávený v okruhu lidí a skupin se kterými se rád setkávám a povídám si. Nic víc, nic míň. Někdy i toto stačí fakt že navíc k tomu byla bitva (mizerná) a tábor (mizerný) to už neovlivní.
Myslím, že tato akce má potencionál co do velikosti učastníku, ale možnost a chuť měnit moravské radikály na vlastním území je pro organizátory úkol zcela nemožný.
Na závěr: Každý rok když odjíždím z Modřic si říkám "Sem už ne.." a každy rok tam jedu. Takže letos si to neřeknu a uvidíme co bude za rok.
Mé celkové hodnocení 50%pro lepší představivost pár odkazů:
http://shscarpediem.rajce.idnes.cz/Bitva_modrice_2011_-_bitva/http://bismark.rajce.idnes.cz/Bitva_Modrice_2011/http://liska-e.rajce.idnes.cz/bitva_Modrice_2011/